HeadlineImage

Testpiloter för IT för äldre

Fladdrande gardiner, ljusalarm i rött och grönt samt interaktiva burkar för att kommunicera på nätet. Det är några av AGNES-projektets olika prototyper som testas just nu av två grupper med äldre i Skellefteå och Vännäs.

- Det är en fantastisk upplevelse att få delta i det här projektet. Jag lämnade min kör för att vara med här idag och de är alla så avundsjuka, säger Gunni Åhdén, 81 år, från Vännäs och skrattar gott. Hon är en flitig datoranvändare. Hon mejlar, kollar antikviteter på nätet och dokumenterar. 

- Men jag har inte börjat blogga... än, säger hon och ler.

AGNES-projektet  är ett europeisiskt forskningsprojekt som ska hjälpa äldre till ett självständigt och mer socialt liv genom IT. Studien leds av professor John Waterworth vid Institutionen för informatik vid Umeå universitet. I Sverige ska ett antal äldre från Vännäs och Skellefteå under två års tid delta i forskningsprojektet och testa ett antal prototyper i sitt hem. 

Intressant sätt att kommunicera

Hans-Gösta Åhdén, 81 år, från Vännäs gillar den interaktiva burken bäst. 

- Den känns intressantast eftersom den kan erbjuda kommunikation åt båda håll. Jag kan knacka eller skaka på den och mottagaren förstår därmed att jag vill ha kontakt och detsamma gäller för den som vill ha kontakt med mig.

En annan prototyp är en gardin som fladdrar för att tala om att ett meddelande finns att läsa digitalt på en skärm på väggen alternativt lyser det färger i rött eller grönt för att påminna den äldre att komma ihåg något viktigt.

Nästa steg i projektet blir att testa prototyperna på riktigt som har utvecklats av Institutionen för medicinsk teknik vid Norrlands Universitetssjukhus.

Mer forskning kring äldre

Länsstyrelsen i Västerbotten har beviljat 1,5 miljoner kronor  till ett ytterligare forskningsprojekt för IT för äldre kallat Silohouette där professor John Waterworth är involverad. Projektledare är en organisation i Wielkopolska i Polen. Deltar utöver Västerbotten gör: Lorraine i Frankrike, North Hungary i Ungern, Asturias i Spanien, Brescia i Italien och Häme i Finland.

Bild: Frv. Kristin Ivarsson, 68 år, Greta Åberg, 94 år, Sixten Blomberg, 91 år, Gunni Åhdén och Hans-Gösta Åhdén, samtliga från Vännäs, tycker det är mycket spännande att vara med och utforma framtidens IT-hjälpmedel för äldre. 

Text och bild: Ingela Hjulfors Berg