Digitala hjälpmedel i vardagen

[20101026]En digital personlig shoppingassistent, vikbar e-bok och ett alarm till räddningstjänsten. Det var några av idéerna som studenterna på BIT- och Masterprogrammet tog fram under kursen Design i teori och praktik.

Studenter med idéerTotalt sju grupper har under några veckor gnuggat geniknölarna för att utveckla nya användbara digitala applikationer i vardagen. De flesta försökte tänka ett snäpp längre än att bara implementera ett program i mobiltelefonen. Grupperna har gjort research genom att betrakta människor i deras vardag, undersökt marknaden efter liknande produkter och försökt skapa något nytt och tagit fram egna enkla protyper i lera, plast och kartong.

Här är några av idéerna: 

Digital shoppingassistent

Glöm trista provrum. Vad sägs om att ha en personlig shoppingassistent på handleden eller i nyckelknippan istället? Den läser av kläders streckkoder i affären och hjälper dig att hitta det plagg som passar just dina mått.

Boklån på nätet

Den vikbara digitala e-boken bjuder på en läsupplevelse lik den i papper eftersom den är både vikbar och lätt att hålla i. Fördelen är det går lätt att göra boklån från biblioteket över nätet.

GPS hittar olyckan

Kalla på larmtjänst eller polis genom att trycka på en bärbart alarm runt halsen. Håll nere knappen i tre sekunder så ringer larmtjänst upp och lokaliserar via GPS var anmälaren befinner sig.  En tjänst som även kan användas som överfallsalarm. 

Text och bild: Ingela Hjulfors Berg 

Bilder: Rita Liu, Mikael Hedberg och Muhammad Shadid Bashir visar stolt upp sina digitala projekt; En personlig shoppingassistent, vikbar e-bok och Fuzzy Device som hjälper människor att snabbt larma polis och brandkår vid behov.