HeadlineImage

Inspark, hamburgare och nya studenter

111 nya programstudenter har börjat sina studier på Informatik i höst. I onsdags blev de guidade runt i MIT-huset och dagen avrundades med mingel och hamburgergrillning i parken.

Vi fick ett snack med några av de nya studenterna och frågade om hur det kom sig att de valt att studera just vid Informatik och vilka förväntningar de har på sina studier.  

Zanna Metzer, Helsingborg, Digital Medieproduktion:

- Jag läste tidigare i Uppsala men trivdes inte. Jag hittade den här utbildningen på nätet och gillade beskrivningen av programmet. På gymnasiet läste jag matte och data. Jag är  intresserad av allt  som sker bakom en tv-eller filmproduktion så mina förväntningar på utbildningen är stora. 

Oskar WT, tidigare Luleå, Digital Medieproduktion:

- Jag läste film på gymnasiet och har hunnit att jobba ett år. Jag vet att jag vill hålla på med filmproduktion och klippning. Jag sökte fyra utbildningar och kom in på två,  i Eksjö och Umeå. Jag valde Umeå. Jag gillar att hålla på med digital composition, greenscreen med mera. Jag hoppas att jag får hålla på med mycket ny och spännande teknik. 

Marcus Persson,  Piteå , BIT-programmet:

- Jag läste sociologi tidigare här i Umeå, ville bli socionom men jag kom inte in. Jag gillar beteendevetenskap och IT och ville lära mig mer. Jag har hört att det här är en bra utbildning av kompisar. Så jag vill ge det en chans, än så länge har jag inte så många funderingar kring mina studier. 

Nina Sorsa, Helsingborg,Systemvetarprogrammet:

- Jag har spelat innebandy för Dalen här i Umeå i ett par år, nu när jag har slutat var jag sugen på att läsa. Jag gillade beskrivningen på programmet som handlar mycket om IT och kommunikation. Jag har en massa förväntningar, allt låter bra.

Ahmad Ostovar, Iran och Mustafa Assim, Irak läser Master HCI:

- Jag läste tre år datavetenskap i Wolongoong i Australien, men ville läsa i Europa. Jag är sugen på att träffa nya människor och jag förstått att här i Sverige är ni bra på ny teknologi, säger Ahmad Ostovar.

- Jag kom hit tack vare min flickvän som redan läser här. Jag studerade tidigare software engineering i Malaysia.  Jag längtade efter mer sociala aspekter i min utbildning och det är precis vad jag får läsa nu, säger Mustafa Assim.

Fördelningen av studenterna mellan de olika programmen i höst är följande:

  • SVP- Systemvetarprogrammet  26 studenter
  • BIT- IT med beteendevetenskaplig inriktning 33 studenter
  • DMP- Digital Medie Produktion 40 studenter
  • HCI - masterutbildning Human Computer Interaction 13 studenter

Bild och text: Ingela Hjulfors Berg