Till umu.se

Forskning

Forskningen vid institutionen för informatik vid Umeå universitet är fokuserad på design och användning av informationsteknik och dess interaktion med individer, organisationer och samhälle. Den karaktäriseras av en stark ambition att studera informationsteknik i ett samhällsvetenskapligt perspektiv. För mer information rörande forskningen vid institutionen se webbplatserna för forskargrupperna, projekten och forskarna vid institutionen.

Forskningsnyheter

Jubileumsföreläsningar med Informatik

2015-11-20
Som en del i Umeå universitets 50-årsfirande anordnar Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet ett flertal föreläsningar med koppling till institutionen för Informatik.

Ny avhandling om risker och hot

2015-11-19
En ny doktorsavhandling har lagts fram vid institutionen för Informatik. Det är Lars Öbrand som försvarat sin doktorsavhandling med titeln ”Information infrastructure risk: perspectives, practices & technologies”.

Närmare fyra miljoner till forskning inom interaktionsdesign

2015-11-04
Professor Victor Kaptelinin beviljas forskningsbidrag från Vetenskapsrådet.

Ny avhandling presenteras

2015-10-30
Viktor Arvidsson presenterar sin avhandling Digital transformation: the material roles of IT resources and their political uses.

Johan Sandberg hyllas med Börje Langeforspriset

2015-10-23
Johan Sandberg har tilldelats prestigefulla utmärkelsen Börje Langeforspriset för bästa doktorsavhandlingen i informatik 2015. Johan Sandberg lade fram sin avhandling vid institutionen för Informatik, Umeå universitet.

Uppskattad föreläsning av hedersdoktor Bonnie Nardi

2015-10-19
Professor Bonnie Nardi, hedersdoktor vid Umeå universitet, med ett långvarigt forskningssamarbete med institutionen för Informatik, höll en mycket uppskattad föreläsning i samband med Umeå universitets årshögtid och 50-årsjubileum.

Umeåforskare presenterar bok om sociala medier och härskartekniker

2015-09-25
Angrepp och hotfulla inlägg på internet har för många blivit en otrevlig del av vardagen. Ett ämne som internetforskarna Annakarin Nyberg och Mikael Wiberg tar upp på Bokmässan när de presenterar boken Sociala medier och härskartekniker.

Curie: Uppfostrad att ifrågasätta

2015-09-17
"Nyfikenheten har alltid drivit henne. Och lusten, passionen. Som barn ville hon veta hur både människor och symaskiner fungerar. Som forskare undersöker informatikern Annakarin Nyberg hur vi beter oss på sociala medier."

Sliperiet vid Umeå universitet startar projekt för 3D-utskrifter av hus

2015-07-23 (från 2015-06-25)
I ett samarbetsprojekt värt 35 miljoner kronor ska forskare tillsammans med externa samarbetspartners utveckla teknik för att göra storskaliga 3D-utskrifter av cellulosabaserade material. Det handlar inte om några små utskrifter. Målet är att göra utskrifter av hus.

Föreläser om Designing Mediation

2015-07-23
Victor Kaptelinin, professor vid Informatik, Umeå universitet, har i sommar varit huvudföreläsare under konferensen ECCE 2015, European Conference on Cognitive Ergonomics. Ämnet för Kaptelinins föreläsning var Designing Mediation.

Fler nyheter


Sidansvarig: Jonny Holmström
2010-05-04

Relaterad information

Utbildning på forskarnivå

Kontaktinformation

John Waterworth
Informatik, Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Campustorget 5, 4 trappor

Tel:  +46 90 786 67 31

Kontaktformulär