Till umu.se

Forskning

Forskningen vid institutionen för informatik vid Umeå universitet är fokuserad på design och användning av informationsteknik och dess interaktion med individer, organisationer och samhälle. Den karaktäriseras av en stark ambition att studera informationsteknik i ett samhällsvetenskapligt perspektiv. För mer information rörande forskningen vid institutionen se webbplatserna för forskargrupperna, projekten och forskarna vid institutionen.

Forskningsnyheter

Forskarskola ger doktorander nätverk

2014-04-04
Ett drygt fyrtiotal doktorander och ett trettiotal seniora forskare har samlats i Umeå i samband med forskarskolan MIT. Doktorander från Institutionen för Informatik var värdar.

Viktor Kaptelinin leder internationell workshop

2014-02-19
Professor Viktor Kaptelinin vid institutionen för Informatik har fått förtroendet att vara en av de ansvariga för en workshop vid konferensen DIS 2014, Designing Interactive Systems, i Vancouver, Kanada, den 21-25 juni , 2014.

Specialnummer om digital materialitet

2014-02-19
Mikael Wiberg, professor vid Institutionen för Informatik har tillsammans med sina internationella forskarkollegor Jofish Kaye vid Yahoo! Labs och Peter Thomas, editor-in-chief för den internationella vetenskapliga tidskriften PUC - Personal and Ubiquitous Computing varit redaktörer för ett nytt spe...

Kalle Lyytinen hyllas med LEO Award

2014-01-27
Den världsledande IT-forskaren Kalle Lyytinen, gästprofessor i IT-managementgruppen vid institutionen för Informatik, har hyllats med det prestigefyllda priset LEO Award från Association for Information Systems (AIS).

Forskare om virtuella världar

2014-01-13
I den nyligen publicerade Oxford Handbook of Virtuality medverkar forskarna John Waterworth och Eva Lindh Waterworth, båda från institutionen för Informatik vid Umeå universitet.

Forskningsanslag till kompetensutveckling och öppna data

2013-12-04
Institutionen för informatik får nya bidrag för att stärka kompetensutveckling inom industrier och för att bygga upp större medvetenhet kring öppna data. Anslagen kommer från statliga myndigheten Vinnova.

Ny internationell framgång för it-forskare

2013-11-22
It-forskare vid Umeå universitet når nya internationella framgångar. Mikael Wiberg, professor vid institutionen för Informatik, har tillsammans med ett internationellt forskarlag fått en workshop accepterad till prestigefyllda konferensen CHI2014 i Toronto, Kanada.

SVT: Internetforskare om smygreklam i sociala medier

2013-11-06
Smygreklam i sociala medier som bloggar och Instagram har blivit allt vanligare. Men att det är olagligt är det inte många som vet. I Aktuellts reportage från den 5 november intervjuas Annakarin Nyberg, internetforskare vid Umeå universitet, om fenomenet.

Forskare följer kreativa digitala industrin

2013-10-10
Hur utvecklas innovation i den framväxande kreativa digitala industrin? Det ska undersökas av forskare från Umeå universitet under ledning av professor Jonny Holmström. Dohi Sweden, North Kingdom och Region Västerbotten medverkar i projektet.

Rikare vardagsliv för äldre med it

2013-09-24
En stor utmaning för hela Europa handlar om hur ny teknik kan underlätta livet för det växande antalet äldre vuxna som lider av kognitiva försämringar, bland annat på grund av demens och afasi.

Fler nyheter


  Utskriftsversion

Sidansvarig: Jonny Holmström
2010-05-04

Relaterad information

Utbildning på forskarnivå

Kontaktinformation

John Waterworth
Informatik, Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Campustorget 5, 4 trappor

Tel:  +46 90 786 67 31

Kontaktformulär