Till umu.se

Forskning

Forskningen vid institutionen för informatik vid Umeå universitet är fokuserad på design och användning av informationsteknik och dess interaktion med individer, organisationer och samhälle. Den karaktäriseras av en stark ambition att studera informationsteknik i ett samhällsvetenskapligt perspektiv. För mer information rörande forskningen vid institutionen se webbplatserna för forskargrupperna, projekten och forskarna vid institutionen.

Forskningsnyheter

Unikt rekord: 500 artiklar om IT

2017-04-18
Självkörande bilar, robotar och framtidens datorer. Per-Olof Ågren har skrivit om det mesta i sina 500 artiklar i Västerbottens-Kuriren, nästan alla om IT.

Starkare! Snabbare! Men bättre med ny teknik?

2017-04-10 (från 2017-03-13)
Teknikens framsteg sker med en sällan skådad hastighet – samtidigt som teknikprylarna krymper och kommer allt närmare våra kroppar. De flätas samman med många delar av våra liv, men hamnar också mellan oss själva och upplevelsen av den fysiska miljön omkring oss. Att använda teknikprylar i samband m...

Rekord för forskning som ger nya företag

2017-03-02
Nyheter om avknoppningar – där forskare använder sin kunskap i nystartade företag – från Umeå universitet slår rekord på Infotech Umeås webb.

Design av arbetsplatser viktigt för välmående

2017-01-22
Att designa arbetsplatser för ökad fysisk aktivitet och mindre stillasittande är viktigt, inte minst för att minska risken för olika sjukdomar, visar Fatemeh Moradi i sin avhandling.

Digitala plattformar studeras i avhandling

2016-12-07
Ted Saarikko, institutionen för informatik, har försvarat sin avhandling An Inquiry into the Nature and Causes of Digital Platforms.

Internet of Things ger nya möjligheter till underhåll

2016-12-02
Ulrika H. Westergren, forskare på Informatik vid Umeå universitet, menar i en intervju att uppkopplade prylar och maskiner, Internet of Things, kommer att revolutionera underhåll och service.

Artikel antagen till Human-Robot Interaction konferens

2016-11-28
Patrik Björnfot och Victor Kaptelinin vid Informatik har fått en artikel accepterad till Human-Robot Interaction. Titeln på artikeln är Probing the design space of a telepresence robot gesture arm with low fidelity prototypes.

Följ Umeå universitets väg till månen den 17 november

2016-11-15
Inom en snar framtid kan Umeå universitet bli det första lärosätet i landet som landar på månen. Torsdagen den 17 november berättar rymdentusiasterna i Umeå Lunar Venture mer om arbetet med att utveckla de mätinstrument som ska följa med i månraketen. Då går det också att få närkontakt med en rymdfa...

20 miljoner till innovationer inom hälsovård

2016-11-10
Nya metoder för innovation inom hälsa och omsorg ska tas fram. Informatik, Sliperiet och Centrum för genusstudier är några av deltagarna i projektet.

Svensk-norskt samarbete utvecklar offentlig verksamhet

2016-10-26
Institutionen för informatik deltar i en satsning med offentliga aktörer i norra Sverige och Norge för att utveckla metoder för deras verksamheter.

Fler nyheter


Relaterad information

Utbildning på forskarnivå

Kontaktinformation

John Waterworth
Informatik, Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Campustorget 5, 4 trappor

Tel:  +46 90 786 67 31

Kontaktformulär