Till umu.se

Forskning

Forskningen vid institutionen för informatik vid Umeå universitet är fokuserad på design och användning av informationsteknik och dess interaktion med individer, organisationer och samhälle. Den karaktäriseras av en stark ambition att studera informationsteknik i ett samhällsvetenskapligt perspektiv. För mer information rörande forskningen vid institutionen se webbplatserna för forskargrupperna, projekten och forskarna vid institutionen.

Forskningsnyheter

Victor Kaptelinin huvudföreläsare vid IRIS/SCIS

2016-08-14
Victor Kaptelinin, professor vid Institutionen för informatik, har nyligen varit en av huvudföreläsarna vid de internationella konferenserna IRIS 2016/ SCIS 2016.

Ny bok om människa-datorinteraktion

2016-06-22
En ny bok lanseras om det digitala och fysiska livet och tar ett nytt grepp på design för människa-datorinteraktion.

Digitalisering i norr får stöd med 14 miljoner

2016-06-21
Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beviljat totalt 22 utvecklingsprojekt cirka 142 miljoner kronor. Ett av dessa är SPIN vars mål är att stärka regionens möjligheter att ta till vara effekterna av den digitala transformationen.

Livet på nätet

2016-06-21
Hela ditt privatliv kan rymmas på nätet - vad väljer du att berätta? Annakarin Nyberg, forskare vid Institutionen för informatik och nätprofilen Clara Lidström, även känd med sin blogg Underbara Clara, medverkar i Sveriges Radio på Midsommardagen.

Ny doktorand inom människa-datorinteraktion

2016-06-20
Patrik Björnfot är ny doktorand vid Institutionen för informatik med inriktning mot människa-datorinteraktion.

Molnet kan ge kunder över hela världen

2016-06-13
När processindustrin blir digital växer behovet av IT-applikationer. En molnbaserad plattform ska ge nya möjligheter för leverantörer att bidra med teknik.

Över 21 miljoner kronor till digitalisering av offentlig sektor

2016-06-09
Institutionen för informatik är en av de drivande aktörerna i svensk-norska projektet Bitstream II. Digitalisering av offentlig verksamhet står på programmet.

Sociala medier och obekväma sanningar

2016-05-30
För många är internet och sociala medier en plats där det är möjligt att dela med sig av utsatthet och svåra livssituationer. I sin avhandling ger Eva Svedmark, Umeå universitet, en ökad förståelse för hur vår användning av sociala medier påverkas av teknikens utformning och design, och hur detta i ...

IT-forskare utsedd till hedersdoktor

2016-05-24
Professor Lars Mathiassen, IT-forskare, har utsetts till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Umeå universitet.

Symposium om relationerna mellan sociala rörelser, minne, media och temporalitet

2016-05-23
"Times are a Changin’ – Temporality, Memory and Social Movements in the Digital Age" är namnet på ett symposium som handlar om hur digitala och sociala medier har förändrat de sätt på vilka vi nedtecknar och minns saker, och hur vi koordinerar oss politiskt. Evenemanget äger rum i London 2–3 juni 20...

Fler nyheter


Sidansvarig: Jonny Holmström
2010-05-04

Relaterad information

Utbildning på forskarnivå

Kontaktinformation

John Waterworth
Informatik, Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Campustorget 5, 4 trappor

Tel:  +46 90 786 67 31

Kontaktformulär